Groot Amsterdam

//Groot Amsterdam

Groot Amsterdam

Haven & Stadseilanden Amsterdam

Dichterbij Amsterdam is een rondvaart door de Amsterdamse haven in combinatie met een bezoek aan de stadseilanden een leuke vaarroute.

Nieuwsgierig? Kom met eigen ogen de haven van Amsterdam vanaf het water bekijken.

De historie van de Amsterdamse haven gaat ver terug, tot in de dertiende eeuw. Aan het Damrak worden goederen als bier, graan, hout, haring, wol en zout geladen en gelost. Al snel heeft de haven internationale betrekkingen.

In de Gouden (zeventiende) Eeuw is Amsterdam de belangrijkste haven en handelscentrum ter wereld. Uitheemse producten doen hun intrede, zoals specerijen, porselein, suiker, tabak en cacao.
Na een dieptepunt in de Franse tijd leeft de haven weer op door de aanleg van het Noord-Hollands Kanaal en de ingebruikname van het Noordzeekanaal in 1876. Eind negentiende eeuw wordt het Oostelijk havengebied aangelegd en worden de eerste westelijke havens gegraven. Na WOII breidt de haven steeds verder naar het westen uit.

Sinds 1980 groeit de hoeveelheid goederen die de Amsterdamse haven in- en uitgaat voortdurend. Olie, granen, kolen en ertsen worden steeds belangrijker en later ook cruisevaart en containervervoer. Amsterdam is de grootste cacaohaven ter wereld, staat in de top-5 van Europese havens en biedt uiteenlopende banen voor zo’n 33.000 mensen.

Het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, de buurt tussen het Centraal Station en het eiland Zeeburg, is de laatste eeuw onherkenbaar veranderd. Industriële kades met hijskranen, waar tot in de jaren zeventig nog zeeschepen werden gelost, hebben gedeeltelijk plaatsgemaakt voor moderne architectuur. Een harmonieus samenspel van moderne gebouwen met behoud van historische elementen maakt het gebied tot een van de populairste plekken om te wonen, werken en genieten.

Ook voor dit gebied geldt dat het absoluut de moeite waard is om het vanaf het water te bekijken.

Gedurende de zomermaanden organiseert  het Havenbedrijf op het Wapenvan Amsterdam een aantal havenrondvaarten.

By | 2014-04-23T15:54:46+00:00 October 19th, 2011|Vaarroutes|Comments Off on Groot Amsterdam

About the Author: