Pampus

Pampus

In 1887 werd met de bouw van Forteiland Pampus begonnen en pas in 1895 was het fort geheel klaar. Het fort ligt helemaal in het eiland verzonken, je ziet van de buitenkant niets. Het fort is gemaakt om de haven van Amsterdam te beschermen tegen de vijand. Met metersdikke muren, 80 verschillende ruimtes en vele gangen kon Pampus die taak prima aan, tot het vliegtuig werd uitgevonden. De functie van Pampus verviel.

Het fort is eigenlijk alleen tijdens de Eerste Wereldoorlog bemand geweest. In 1933 verliet de laatste fortwachter het eiland. In de Tweede Wereldoorlog haalden de Duitse troepen de kanonnen weg en bliezen de koepels op. Omdat de mensen uit de omgeving in de Hongerwinter allerlei materialen goed konden gebruiken, hebben zij wat er nog was aan hout en andere zaken van het eiland meegenomen.

Pampus is Rijksmonument en werelderfgoed.

Voor meer informatie, raadpleeg www.pampus.nl.

By | 2014-04-23T15:54:46+00:00 October 19th, 2011|Vaarroutes|Comments Off on Pampus

About the Author: