Zaanse Schans

//Zaanse Schans

Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een unieke woon-en werkbuurt vol werkende molens, oude ambachten, bijzondere musea en prachtige groene houten huizen. Beleef, proef en ruik de sfeer uit de achttiende en negentiende eeuw. Varen is een van de leukste manieren om de Zaanse Schans te bezoeken.
Combineer deze vaartocht met een bezoek aan de nieuwste aanwinst op de Zaanse Schans, houtzaagmolen Het Jonge Schaap.

Deze molen uit het toenmalige Westzijderveld werd in 1942 gesloopt. Aan de hand van tekeningen en met behulp van moderne computertechnieken kon met de herbouw worden gestart. Dit ruim 1,9 miljoen euro kostende project is uitgevoerd door Vereniging de Zaansche Molen en de speciaal voor dit doel opgerichte Stichting Het Jonge Schaap. In 2006 is de bouw gestart en in februari en maart 2007 zijn onder grote belangstelling de kap en de wieken geplaatst. De bouw van Het Jonge Schaap is in september 2007 gereed gekomen. Bijzonder is dat molen Het Jonge Schaap ook toegankelijk is voor minder-validen.

Wat ook zeker een bezoek waard is tijdens deze vaartocht , is het Czaar Peterhuisje.
Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is één van de oudste houten huisjes van Nederland. Het werd in 1632 als arbeidershuisje gebouwd van oud scheepshout. In dit huisje logeerde de Russische tsaar Peter de Grote toen hij in 1697 het vak van scheepstimmerman kwam leren. Het Czaar Peterhuisje is een dependance van het Zaans Museum.

Voor meer informatie, raadpleeg www.zaanseschans.nl.

By | 2014-04-23T15:54:46+00:00 October 19th, 2011|Vaarroutes|Comments Off on Zaanse Schans

About the Author: